Niet iedereen kent het 80-20 principe. En toch geloof ik oprecht dat je er rekening mee moet houden in je bedrijf.

Ik leg het even voor je uit…

80% van je omzet komt namelijk van 20% van je klanten of van 20% van het gedane werk.

Dat wilt zeggen dat jij dag in dag uit DRUK DRUK DRUK aan het werk kan zijn in en aan je bedrijf. Maar toch geen vorderingen ziet in je omzet of in het aantal klanten. 

Komt deze binnen? Voel je ‘m?

Je kan beter je lange to do list erbij gaan halen en alles gaan schrappen wat je niets (of bijna niets) zal opleveren. Zodat je enkel kan focussen op de zaken die je wél wat gaan opleveren in je bedrijf. 

En die andere taken moeten misschien ook gebeuren, maar kan je misschien beter uitbesteden of minder prioritair maken. 

En heel eerlijk? Ik heb het vaak dat ik de ene maand een to do lijst maak en dat ik de maand nadien niet meer begrijp waarom dat weer zo dringend was. Loslaten, die handel. Dat zijn echt randzaken en -taken waar je enkel en alleen mee bezig bent voor het ‘bezig-zijn’.

Want de taken die er wél toe doen, zijn vaak spannend. En heel eerlijk? Dan zijn we liever bezig met dat ‘bezig-zijn’, zodat je niet in je broek doet van hoe spannend de taken zijn die wél echt op je liggen te wachten.

Kan je nog volgen wat ik bedoel?

Zo zie ik veel ondernemers in de eerste fase van hun bedrijf een logo maken. Leuk, maar niet echt nodig in die eerste fase. Het belang van een goede, sterke branding komt namelijk pas veel later. 

Wat ik gewoon wil zeggen is: besteed je tijd nuttig en wees kritisch in wat er op die to do lijst komt. Want je wilt niet constant ‘druk’ zijn in je bedrijf. (Wat ben ik trouwens allergisch voor dat woord.)

En besteed je tijd deels ook creatief en leutig, zodat je de fun erin houdt. Jouw bedrijf is jouw speeltuin. Ga erin los. 

Zo maakte ik een half jaar geleden ook een nieuwe fotografie website. Dat vond ik leuk. Ik kon me er weer creatief mee uiten en ik kom er helemaal van genieten, naast mijn marketing en naast het uitbouwen en doen groeien van m’n bedrijf.

Dát is wat je wilt bereiken met je passie, zodat je het nog lang kan blijven combineren allemaal.✨

Voel jij je ook soms druk? Ik ben benieuwd naar je verhaal.