Wie zegt dat ze elke dag even gefocust is, praat onzin uit.

Want daar geloof ik niet in.

Er zijn altijd ups & downs, of je ze nu ziet of niet. Bij mij ook. 

Maar ik merk dat mijn grotere ups & downs altijd in periodes komen. (Wat uiteraard niet wilt zeggen dat er geen down-dag in een up-periode kan zitten, als je begrijpt wat ik bedoel.)

Zo heb ik er 9 maanden over gedaan om terug ritme te krijgen in mijn dagen na de geboorte van Lena. 


Of dit lang is? Geen idee, ik heb de tijd genomen die ik nodig had. En het deed deugd om mezelf die tijd te gunnen.

Maar er zijn wél steeds zaken die overlappen in periodes waarin het beter gaat met m’n productiviteit & focus. En daar neem ik je vandaag graag in mee.

→ Dan zijn er duidelijke doelen gesteld. Marketing staat ingepland, ik weet hoeveel verkopen er op het programma staan. Zonder doel fladder ik meer rond en lukt het me – uiteraard – ook minder om mezelf dat tikkeltje meer uit te dagen.

→ Om dieper in te gaan op die doelen. Doelen maak ik voor mezelf visueel in de vorm van bolletjes die ik kan inkleuren. Dat geeft me ineens een dopamine kick tijdens het inkleuren ervan.

→ Dan heb ik een duidelijke structuur in mijn dagen. En bij mij ziet dat er zo uit: in de ochtend is het tijd voor concentratie (zoals het schrijven van deze post), in de namiddag creatie (zoals het nabewerken van beelden). Mijn taken die op het programma staan worden dus ingedeeld in één van beide categorieën en aangezien ik in de namiddag minder productief ben…

→ To do’s die blijven hangen op m’n lijst en niet gedaan worden, schrap ik na een tijd van m’n lijst. Dan waren ze uiteindelijk toch niet belangrijk genoeg.

→ Ik start m’n dag met journalen: hoe voel ik me, waar ben ik dankbaar voor en vervolgens kijk ik naar de stand van zaken ivm m’n lopende projecten. Vervolgens schrijf ik m’n dagtaken op, die ik gedurende de dag één voor één afvinkt. De dingen die ik niet heb kunnen doen, verschuif ik naar m’n volgende werkdag.

Ik werk drie dagen in de week en ik heb drie bedrijven met drie verschillende websites en taken. Mijn eerste gedacht was dus: “logisch, per dag werk ik aan één bedrijf.” Maar dat werkte al snel niet voor mij.

Dat neemt m’n vrijheid weg en is niet handig voor het inplannen van workshops & shoots. Daarom kies ik er dus voor om te focussen op de lopende projecten, niet op de verschillende bedrijven afzonderlijk.

En ook ik heb een dag dat het minder goed loopt, die dagen omarm ik. En ofwel doe ik dan niet veel, ofwel kruip ik dan in creatie-modus. Want dat gaat vaak wel goed voor me wanneer ik niet al te productief ben.

En als laatste: mijn manier van werken wordt vaak bijgestuurd, geoptimaliseerd en aangepast. Ondertussen onderneem ik vier jaren op deze manier, dus ga je zeker niet vergelijken wanneer jij met je eigen bedrijf in een andere fase zit.

Het is allemaal oké!

Vrijdag geef ik m’n live masterclass waarin ik je nog verder meeneem achter de schermen van mijn bedrijf. Ik nodig je graag uit via: https://www.tessyhellemans.be/masterclass/